30 Haziran 2015 Salı

SAÇ DÖKÜLMESİNİN SEBEPLERİ VE SAĞLIKLI SAÇLAR İÇİN ÖNERİLER

 SAÇ DÖKÜLMESİNİN SEBEPLERİ NELERDİR ?




Saç dökülmeleri sert ve ilerleyen şekilde seyredebilir ve hepsi ırsi değildir. Bu sorunun temelinde bir çok faktör olabilir. Erkeklerde, saç dökülmelerinin %95'i genetik nitelikteki saç kaybıdır, bir başka deyişle sebebi aynı zamanda hem genetik ve hem de hormonaldir. Ergenlikten gelir ve saç dökülmesi özellikle alın bölgesinde (alında açılma) ve başın tepe kısmında(verteks) göze çarpar. Andro-genetik saç dökülmesi kadınlarda daha nadir görünür ve hormonal dengeleme dışında bir yolla kurulamazlar. Aksi takdirde kadınlar saç dökülmesi konusunda öncelikli tetikleyici olan iklim değişiklerine
(özellikle de sonbaharda) ve hormonal alt üst oluş dönemlerine (ergenlik,
hamilelik, menopoz...) daha hassastırlar.
Yapılması Gereken Genel kural olarak, saçlara sert davranmaktan kaçınmak gerekir(aşırı sıcak
kurutmalar ve boyama...). Erkekler için, saçların zamanından önce dökülmesini engellemek için, alın açıklığı seviyesinde saçların incelmesi gözlendikten sonra olabildiğince tedbirli davranmak gereklidir. Eczacınızdan tavsiye talep edin, size mümkün olabildiğince etkili olacak özel bakımları önerecektir ki bu sayede gereken tedbiri almış olursunuz. Kadınlar için ergenlik ve hamilelik gibi geçici hormonal kararsızlıklara bağlı dönemsel saç dökülmeleri kendi kendilerine düzelme eğilimi gösterir. Ancak devam etmesi halinde, jinekoloğunuzun tavsiyesini almada tereddüt etmeyin.

SAĞLIKLI SAÇLAR İÇİN ÖNERİLER


Saçlarınızı sert fırçalamayınız. Bu saçların çabuk yıpranmasına ve mat görünmesine sebep olmaktadır.
Saçlar ıslakken daha kırılgan yapıdadır. Bu nedenle saçlarınızı düşük ısıda kurutmalısınız.
Kimyasal içeriği fazla olan ürünlerden kaçının. Doğal içerik yönünden zengin olan ürünleri tercih edin.
Saçlarınızı sıkı toplamayın. Bu şekilde toplamanız saçlarınızın köklerini zayıflatarak saç

dökülmesine sebep olmaktadır.
Saç boyası, renk açıcılar, jöle, köpük, sprey gibi kimyasal maddeleri çok sık kullanmaktan kaçının. Bu maddeler doğru kullanıldığında, nadiren saçlara zarar vermektedir ancak çok sık ve uzun süreli uygulamalar, saçların zaman içinde zayıflamasına ve kırılmalarına sebep olmaktadır. Aynı şekilde saçları çok sık şampuanlamak da saçların yıpranmasına sebep olmaktadır. Saç sağlığı için saçların gün aşırı yıkanması önerilmektedir.
Saç sadece kökünden beslenmektedir. Saçlarımız için gerekli olan besin maddeleri, saçlara kan yoluyla ulaşabilir. Bu nedenle yeterli protein, demir, çinko, biotin ve folik asit içeren beslenme şekli tercih etmeli diyetlere dikkat etmelisiniz. Protein açısından yetersiz diyetler, saç köklerini dinlenme dönemine sokarak, proteinden tasarruf etme yoluna gider. Bu ağır diyetleri takiben 2-3 ay içinde yaygın saç dökülmesi görülebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder